Blog teması seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

kişisel blog temaları

Blog teması seçimi blog yazmak işinin bel kemiğidir. Ürettiğiniz içerikler ne kadar değerli olursa olsun, uygun bir tema ile okuyucuya sunmuyorsanız, blogunuz gereken ilgiyi hiç bir zaman göremeyecektir.

İlk defa blog açanların özellikle bu konuda daha hassas davranmaları ve tema seçiminde titiz davranmaları gerekiyor. Fakat uzun yıllar blog yazan insanlar da, can sıkıntısından tema değişikliği yapmayı tercih ederler.

Giriş 

Blog teması seçiminde özellikle dikkat etmeniz gereken husuları sıralamak gerekirse, ilk olarak ne tür içerikler üreteceğinizi belirmeniz gerekiyor. Bu biraz da Tv satın almaya benzer. Odanız büyükse küçük bir ekran işinizi görmeyecektir. Bu yüzden öncelikle kafanızda blog kategorilerini oluşturmanız gerekiyor.

Bu blogda neler yazacağım?
Kategoriler nelerden oluşacak?

gibi temel sorulara cevap vermiş olmalısınız.

Örneğin ; Gezi, Kültür-Sanat, Hobilerim, Sinema, Sağlıklı Yaşam kategorileri altında blog yazmayı düşünüyorsunuz. Öncelikle bu kategoriler için yeterli misiniz? Bu kategoriler sizin için yeterli mi? Okuyucuya neler katabilirim? ve en önemlisi bu konularda yazmayı seviyor muyum? 

Örnek vermiş olduğumuz kategorilere uygun bir blog için, göz alıcı ve görsel içeriği ön planda olan renkli temalar tercih edilebilir. (Bkz: Magtimate)

Fakat kişisel yazıların ağırlıklı olduğu bloglar için Magtimate gibi Magazin temaları pek uygun değildir. Tema seçiminde yapılan en büyük hatalardan biri de budur. Okuyucu daha sade bir tasarımla doğrudan yazılarınıza ulaşmak isteyeceğinden, pek karışık olmayan temaların tercih edilmesinde yarar vardır. (Bkz: Mydestiny)

Hızlı temaları tercih edin 

Yazacağınız kategoriler doğrultusunda ne tür bir temanın işinize yarayacağına karar verdikten sonra, göz önünde bulundurmanız gereken diğer hususlardan biri de temanın hız performansıdır. 

Ziyaretçiler geç yüklenen temalardan nefret eder, dolayısıyla sizin saatler harcayarak emek verdiğiniz yazıları da temanızın geç yüklenmesi nedeniyle okumadan geçer. O yüzden temanın görünümü ne kadar iyi olursa olsun, hız performansı kesinlikle dikkate alınmalıdır.

Beğendiğiniz bir temanın hızını test etmek için Gtmetrix sitesinden faydalanabilirsiniz. Performans değeri ne kadar iyiyse ziyaretçiler sayfanızı o kadar çok sevecektir. Ayrıca google açısından da bir artı demektir.

Performans değeri C olan temaları kullanmamanızı öneriyoruz.


Responsive tema seçimine dikkat edin 

Uygun bir tema aramaya başladığınızda belki de en çok duyacağınız kelimelerden biri de Responsive Blog temasıdır. Bu konuda kısaca bilgi verecek olursak; Responsive blog teması; cep telefonu, tablet ve masaüstü için otomatik olarak uyumlu hale gelen tema demektir. O yüzden seçtiğiniz temanın responsive olması ayrıca önemli hususlardan biridir. Şu anki kullandığınız ya da yeni seçtiğiniz temanızın responsive bir tema olup olmadığını test etmek isterseniz Studiopress sitesinden faydalanabilirsiniz.

Tema renkleri ve font uyumu 

Blog temasını değiştirmek isteyenlerin belki de sıklıkla karşılaştığı sorunların başında tema rengi ve yazı tipinin uygun olmaması gelir. Tema rengi özellikle yazı alanı arkaplanı kesinlikle beyaz ya da krem gibi hafif renkler olmalıdır. Onun dışında yazı fontu çivi yazısı gibi küçücük olmamalıdır. Temanızı indirdikten sonra .post-body {font :.... } kısmından uygun değişikliği yapabilirsiniz. Ayrıca yazı tiplerinin bazılarında türkçe karakter sorunu olduğundan ŞÇÜÖ gibi harfler farklı görünür. Bu da yazı içinde sıratarak, okuyucu için hoş bir görüntü oluşturmaz.
Konuyla ilgili olarak daha önce yazmış olduğum şu yazıdan faydalanabilirsiniz.  BLOGGER TÜRKÇE KARAKTER SORUNUNA GOOGLE FONTS ÇÖZÜMÜ

Seo Neden önemli? 

Seo kelimesine can sıkıcı boyutta her yerde rastlasakta, tema seçiminde yabana atılmaması gereken önemli noktalardan biridir. O yüzden kullanacağınız temanın SEO açısından ne gibi eksikleri olduğunu tespit etmenizde fayda vardır.

Seositecheckup sayfasından kullanacağınız temanın artılarını ve eksilerini görebilirsiniz.

Ayrıca Seo ile ilgili püf noktaları uygulamak için sayfamızda daha önceden yayınlamış olduğumuz SEO başlığını ziyaret edebilirsiniz. 

Sık sık tema değiştirmek iyi değildir!

Tema seçiminin artık az çok önemli olduğunu biliyoruz. Fakat üzerinde durulması gereken bir diğer konu da sık sık tema değiştirmektir. Bu durum genellikle tema seçimi konusunda araştırmadan bodoslama tema indirip kullanan, yeni bloglar tarafından sık yapılan bir yanlıştır. Bir evde eşyaları sürekli değiştirirseniz misafirlerinizin aklında sabit bir görüntü oluşmaz. Aynı durum google botları içinde söz konusudur. Botlar sitenizi tarar ve neyin nerede olduğunu anlayarak sitenizi indexlemeye alır. Fakat siz ayda bir tema değişikliği yaparsanız, botlar sitenin tam oturmadığını anlar. Her değişim elbette kötü değildir. Yeni temanız belki de eski kullandığını temaya göre daha iyi bir performans sergileyecektir. Yapmamanız gereken tek şey sürekli tema değiştirmektir.

Özetle tema seçiminde dikkat etmeniz gereken husular : 
  1. Temanız hızlı olmalı.
  2. Responsive olmalı.
  3. Yazacağınız içeriğe uygun olmalı.
  4. Yazı fontları ve yazı karakteri kolay okunabilir olmalı. 
  5. Kullandığını renkler göz yormamalı.
Yeni tema seçimi için artık az çok bilgi edindiz. Umarım yazdıklarım faydalı olabilmiştir. 
Konuyla ilgili eklmek istediklerinizi, yorum olarak yazabilirsiniz. 
Previous
Next Post »

1 yorum:

Hızlı yorum Comments
mydestiny
Geliştirici
10 Aralık 2016 13:44 ×

Tema konusunda çok bilgi sahibi değilim fakat kendi kendime kurcalayıp hoşuma gidecek şekilde ayarladım görüntüyü. Şimdi burada örnek olarak blogumu görmek sevindirdi beni. Bilmeden doğru seçim yapmışım sanırım :)

Bilgilendirici bir yazı olmuş, en azından benim için. Teşekkürler :)

İlk yorum için teşekkür ederimmydestiny. Buralarda ol mutlaka cevap yazıcam sana :)
Cevap ver
avatar
Yorumunuz için teşekkür ederim.

Katkıda Bulunanlar

Geliştirici ol